Den ultimata guiden till att gifta sig i Stockholm

Stockholms stadshus i bakgrunden av siluetter av tre män som genomför en borgerlig ceremoni.

Stockholms stadshus i bakgrunden. Kom ihåg att det är gratis att gifta sig i en park, precis som dessa killar gjorde. Boka bara din plats med en filt.

Det finns massor av fantastiska alternativ när det gäller att gifta sig i Sverige, men det är något särskilt speciellt med Stockholm. Det finns helt enkelt ingen liknande stad någon annanstans i världen! Så när folk frågar mig var man ska gifta sig i Sverige är Stockholm alltid min första rekommendation! Om du har funderat på ett bröllop i Stockholm och inte vet var du ska börja, har jag täckt dig hela vägen. Här är min ultimata guide för att gifta sig i Stockholm!

Varför gifta sig i Stockholm?

Stockholm är helt enkelt en av de vackraste och mest spännande städerna i världen! Den består av fjorton öar på Sveriges östkust, precis där Mälaren rinner ut i Östersjön. 

Detta innebär att Stockholm är omgivet av vackra kustutsikter som ger en förtrollande bakgrund till stadens hisnande arkitektur och världsberömda landmärken. Stockholm, som kallas Nordens Venedig, har också mycket grönska och parker att gifta sig i!

Som en bröllopsfotografär Stockholm en absolut drömlokal med all spänning från en pulserande, livlig stad i kombination med en imponerande naturskönhet. Det finns så många fantastiska platser för att ta parporträtt eller förlovningsbilder! 

Om du funderar på att gifta dig i Stockholm kan jag garantera att du kommer att få en riktigt fin unika och fantastiska bröllopsbilder som alltid kommer att påminna er om den magiska tid ni tillbringade i denna unika stad.

Kan jag gifta mig i Sverige som utlänning?

Absolut! Sverige är en fantastisk plats för ett internationellt bröllop, och Stockholm är en särskilt populär bröllopsdestination för par som reser från utlandet. Det är bara något med den här staden som lockar människor från hela världen. 

Jag lovar att du kommer att känna dig som hemma när du väl kommer dit - människorna är otroligt vänliga här och det är en av de säkraste städerna i världen! Du kommer att vara i goda händer.

Hur man registrerar ett äktenskap i Sverige

Okej, den här delen av ditt bröllop i Stockholm kommer att vara lite mindre romantisk än att se en solnedgång över Östersjön från skärgården, men det finns några formulär och dokument som du måste fylla i om du reser från utlandet för att gifta dig i Sverige.

Lyckligtvis är processen ganska smärtfri och jag är här för att hjälpa dig igenom den! Här är vad du behöver för att registrera dig för äktenskap i Sverige:

  • En försäkran om ensamstående: Detta är ett dokument som intygar att det inte finns något juridiskt hinder för ditt äktenskap och krävs för alla bröllop i Sverige. Du kan vanligtvis hitta detta dokument genom din Svenska skattemyndigheten (skattekontor) eller Skatteverket. Det tar bara några minuter att fylla i, så när ni väl har fått en kopia av papperet bör den här delen gå smidigt!

  • Ett intyg om att inget hinder föreligger: Detta är ett dokument som intygar att det inte finns några juridiska hinder för ert äktenskap enligt svensk lag. De utfärdas av den svenska skattemyndigheten mot en avgift på 800 svenska kronor (cirka 78 USD) och tar vanligtvis cirka fyra veckor att få fram. Det tar bara några minuter att fylla i formuläret, så när du väl har fått en kopia av pappersarbetet bör den här delen gå smidigt!

  • En kopia av ditt födelsebevis: Du behöver inte skicka in originalet! Det räcker med en kopia.

  • Ett giltigt pass

  • Ett statligt utfärdat ID-kort: Ett körkort är helt okej.

Att få ett äktenskapscertifikat

Svenska äktenskapsbevis utfärdas av Skatteverket. Du kan kontakta dem via e-post på vigsel@stockholm.se eller per telefon på +46 (0)8-508 29 330.

Du måste ge dem några grundläggande uppgifter som namn, födelsedatum, adress och telefonnummer. Du måste också meddela dem på vilket språk du vill att vigseln ska ske och vilket språk du vill ha på vigselbeviset. 

Du får ditt vigselbevis per post inom 2-3 veckor!

Var kan man gifta sig i Stockholm

Nu när pappersarbetet äntligen är ur vägen kan vi fokusera på det roliga: att utforska några bröllopslokaler! De flesta par som jag fotograferar gifter sig inte i en kyrka. Istället väljer de att hålla sin bröllopsceremoni i Stockholms stadshus! 

Det här stället är inte en tråkig, byråkratisk byggnad som du vanligtvis tänker på när du hör ordet "stadshus". Det är en underbar byggnad precis vid vattnet som är byggd i Sveriges traditionella nationalromantiska arkitekturstil.

Ett bröllop i Stockholms stadshus är en magisk (och snabb!) händelse som du aldrig kommer att glömma. Den vackra interiören är fylld med dussintals vackra rum för banketter och mottagningar. Det är till och med där de håller den årliga Nobelprisceremonin! 

När ni gifter er här knyter ni knuten på en av de mest historiska och eleganta platserna som finns, och det ger verkligen fantastiska bröllopsbilder!

Gift er i Stockholms stadshus och ni kan få den här fantastiska bakgrunden.

Räkna inte bort restauranger och museer!

Förutom stadshuset finns det i Stockholm ett oändligt antal restauranger, barer och museer som är perfekta för bröllopsfester av alla de slag. 

Oavsett om du planerar ett stort, glamoröst firande eller ett mer diskret litet bröllop kan du garanterat hitta en fantastisk plats i Stockholm som uppfyller alla dina behov. 

Här är några av mina favoritbröllopslokaler i Stockholm:

1. Artipelag

Det här stora konst- och kulturcentret erbjuder massor av alternativ för ett supersnyggt bröllop i Stockholm. 

Om ditt bröllop är mindre kan du hålla din mottagning i Artipelags utmärkta restaurang, en superchic och modern lokal med mat i världsklass.

Vid större fester kan du äta och dansa hela natten i den stora foajén. 

Om ni vill ha ett verkligt unikt bröllop kan ni välja att hålla er ceremoni på Artipelags takterrass, som erbjuder en fantastisk utsikt över de omgivande skogarna och vattnet!

2. K-Markt

K-Markt bygger på ett radikalt koncept: en restaurang utan meny! Även om det kan låta galet i början, är det den perfekta platsen för par med en äventyrlig anda som inte har något emot att omfamna det okända. 

Menyn ändras varje dag (och ibland varje timme!) beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Det enda du kan räkna med är att maten är utsökt. 

K-Markt har också ett stort engagemang för hållbarhet och de är mycket medvetna om hur deras ingredienser påverkar de känsliga ekosystemen i Stockholm och hela Sverige. 

Om du firar ditt bröllop här vet du att du inte bara äter bra, utan att du också gör något bra för jorden!

3. Matthias Dahlgrens Rutabaga

Denna ultramoderna restaurang erbjuder en köttfri meny full av banbrytande rätter som kommer att få dig att häpna. Menyn består av säsongens grönsaker och fisk och skaldjur, så om du har ditt bröllop här vet du att du får de färskaste ingredienserna som används på helt innovativa sätt.

Matsalen på Rutabaga har plats för upp till 12 gäster, så det är ett utmärkt ställe för ett litet bröllop. Planerar du något större? Det är inget problem alls! Rutabaga erbjuder catering för bröllopsfester i alla storlekar.

Deras engagerade och uppmärksamma personal hjälper dig att planera det bästa sättet att integrera deras fantastiska kök i ditt bröllop i Stockholm.

Operakällaren, ett annat bra alternativ med högkvalitativ service och mat. Från matsalen har du en fantastisk utsikt över Kungliga slottet.

4. Aira

Du behöver inte ens gå in genom dörrarna på Aira för att förstå varför restaurangen fick en eftertraktad Michelin-stjärna.

Den eleganta arkitekturen gör byggnaden till ett konstverk, och dess läge vid vattnet ger en vacker naturlig bakgrund för ditt bröllopsfirande. Invändigt är Aira höjden av smakfull elegans.

Restaurangen i sig ser fantastisk ut, men huvudattraktionen är förstås maten. Aira erbjuder en avsmakningsmeny eller prix fixe-meny som ändras efter säsong. Allt smakar fantastiskt, och maten presenteras med den typ av fantastisk konstnärlighet som är perfekt för att publicera på sociala medier.

Med sitt fantastiska utseende, den fantastiska naturen och maten i världsklass är Aira en av de bästa platserna för bröllopsfotografering som Stockholm har att erbjuda. Det är en verkligt speciell plats som är värdig ett verkligt speciellt tillfälle.

5. Lumafabriken

Lumafabriken startade 1930 som en glödlampsfabrik, och i dag har den fortfarande kvar många av sina historiska charmer. Numera får du leta på annat håll efter äkta svenska glödlampor (ledsen att göra dig besviken!), men det har blivit en fantastisk plats för ett bröllop. 

Lumafabriken har evenemangslokaler med plats för mellan 20 och 200 gäster, beroende på hur stor din fest är. Varje mottagningsutrymme erbjuder en fantastisk utsikt över Hammarby kanal, så du kan ta in den omgivande naturskönheten medan du dansar hela natten. 

Och om du verkligen gillar utsikten kan du välja att hålla ditt bröllop i Lumafabrikens glaskub på taket, som erbjuder en unik panoramautsikt över Stockholms skyline.

Innergården till Van Der Nootska palatset på Södermalm.

6. Spritmuseum

Spritmuseum (Sprit betyder sprit/alkohol på svenska) är ett museum som ägnar sig åt att utforska historien om Sveriges långa och komplexa förhållande till alkohol.

Här finns massor av vackra, intressanta och roliga utställningar som visar upp både de tekniska och kulturella aspekterna av den svenska alkoholindustrin, med gott om möjligheter att smaka på varorna på vägen!

För bröllop har Spritmuseum en egen restaurang som är perfekt för en liten, intim bröllopsfest. Restaurangen fokuserar på att erbjuda ett brett utbud av Sveriges bästa öl, vin och sprit i linje med andan (med ordvitsen, förlåt) i museet. De kommer dock att para ihop dina fantastiska drinkar med riktigt god mat också. 

Spritmuseum är en utmärkt bröllopslokal för par som vill släppa loss och ha så roligt som möjligt!

7. Bockholmen

Den här charmiga restaurangen är inrymd i en historisk 1800-talsvilla, och den historiska byggnaden kompletteras av en meny fylld med utsökt traditionell skandinavisk mat. Även om maten verkligen är en höjdpunkt är den verkliga höjdpunkten som gör Bockholmen till en av de bästa bröllopslokalerna i Stockholm dess otroliga läge. 

Restaurangen ligger på en egen ö i början av Stockholms skärgård. Du kommer att känna dig som om du har flytt in i vildmarken, trots att Bockholmen bara ligger 10 minuter från Stockholms centrum! 

Den omgivande naturliga skönheten är olik alla andra platser i Stockholm, och restaurangen har till och med en utomhusbar precis vid vattnet så att du kan dricka läckra cocktails medan du njuter av den fantastiska utsikten.

Stockholm stad på natten i november.

Ta in staden på en skärgårdsbåtstur

En av de saker som gör Stockholm verkligt unikt är att staden ligger i en skärgård av sammanhängande öar. Många par som gifter sig i Stockholm väljer att ta del av hela Stockholms skönhet på en skärgårdsbåtstur

Båtturerna är mycket populära, och det finns goda skäl till det! Den erbjuder ett panoramaperspektiv på staden som du inte kan hitta någon annanstans och låter dig ta in både stadens häpnadsväckande arkitektur och den fantastiska naturskönheten som omger den.

Skärgårdsbåtsutflykten kan vara så utstuderad eller lågmäld som du vill ha den. Du kan bara slappna av på båten och hålla det avslappnat med lite snacks och drycker medan du ser på platserna. 

Båtturer är också ett utmärkt sätt att resa med stil till alla sorters bröllopslokaler. Stockholms skärgård är hemvist för många av de utmärkta restauranger och museer som nämns i den här guiden, ett populärt drag är att par gifter sig i Stockholms stadshus och sedan reser till sin plats med båt (detta är särskilt praktiskt om din plats ligger i skärgården eller nära vattnet).

Båtturen är en så fantastisk upplevelse att vissa par till och med väljer att gifta sig eller ha en andra ceremoni direkt på båten!

Glöm inte blommorna!

Inget bröllop i Stockholm skulle vara komplett utan blomsterarrangemang av experter. Lyckligtvis finns det i staden några riktigt bra blomsterexperter. Här är några av mina favoriter:

Låt oss chatta!

Om du ska gifta dig i Stockholm är jag här för att prata! Jag vill gärna höra vad ni har planerat och hjälpa er att planera ert drömbröllop. 

Du får gärna nå ut när som helst så kan vi börja prata om hur vi kan skapa ett bröllop i Stockholm som är perfekt för er. Jag kan inte vänta på att få prata med er snart!

Föregående
Föregående

Så planerar du ditt drömbröllop i Stockholms skärgård

Nästa
Nästa

Dokumentärt och avslappnat bröllop i Skansen, Djurgården, Stockholm