Så planerar du ditt drömbröllop i Stockholms skärgård

bröllopspar som håller varandras händer och väntar på färjan som ska ta dem till Stockholms skärgård

Stockholms skärgård Bröllop Transport

Ett bröllop i Stockholms skärgård är en unik upplevelse. Detta kluster av öar är en perfekt blandning av naturlig skönhet, rik historisk tradition och banbrytande arkitektur och teknik. Med så mycket att se och göra på dessa öar kan det verka som en skrämmande uppgift att planera ett bröllop i Stockholms skärgård. Lyckligtvis har jag, som den ledande Stockholmsexperten i världen (eller åtminstone på denna webbplats), lärt mig en sak eller två om att ge par som planerar ett bröllop i Stockholms skärgård den vägledning de behöver för att skapa det bröllop i Stockholms skärgård som är perfekt för dem. Här är några tips på hur du planerar ditt drömbröllop i Stockholms skärgård. 

Vad är Stockholms skärgård?

Stockholms skärgård består av 30 000 öar - några stora, några små. Denna fantastiska kedja av öar är den största skärgården i Sverige, med många landmärken, både naturliga och konstgjorda.

Med så många öar med så stor variation kommer du förmodligen inte att bli förvånad över att höra att det finns massor av fantastiska bröllopslokaler i Stockholms skärgård. 

Vilken du väljer beror helt på vilken typ av upplevelse du är ute efter - vilken budget du har, vilka aktiviteter du vill göra under din tid i Stockholm och om du är ute efter ett rustikt äventyr i naturen eller en spännande resa genom staden.

Vilken är den bästa tiden på året att gifta sig i Stockholms skärgård?

Stockholms skärgård är vacker året runt och ni kommer att hitta något fantastiskt där oavsett vilken årstid ni väljer för ert Stockholmsbröllop. Med detta sagt är Stockholms skärgård särskilt populär under sommaren. 

Om du planerar ett bröllop i Stockholm under sommaren bör du ha i åtanke att lokaler och hotell bokas upp snabbt. Vissa av de mest populära platserna blir fullbokade mer än 12 - eller till och med 18 - månader i förväg!

Men om du planerar tillräckligt långt i förväg är ett sommarbröllop i Stockholms skärgård verkligen en fantastisk upplevelse.

Hur utforskar man Stockholms skärgård?

Jag hoppas att det inte är alltför chockerande för dig att få veta att det bästa sättet att resa runt i en skärgård med 30 000 öar är med båt. Lyckligtvis är det mycket enklare än det låter!

Några av de större och fler destinationerna, som Vaxholm, betjänas av båtar som avgår regelbundet under dagen från Stockholms centrum. 

För vissa platser finns det en chans att du kan behöva hyra privat transport, men om du har några frågor om processen är du välkommen att fråga din vänliga bröllopsfotograf i Stockholm (det är jag) om tips. 

Eftersom båtresor är så viktiga för att navigera i Stockholms skärgård måste du också se till att alla dina gäster, inklusive äldre gäster, kommer att kunna resa med båt.

Vilka är de bästa ställena att bo på i Stockholms skärgård?

Det finns några viktiga saker att tänka på när man funderar på bröllopslokaler och boende i Stockholms skärgård.

Vilken plats ni väljer för ert bröllop i Stockholms skärgård beror på några olika faktorer, bland annat storleken på ert sällskap, vilken typ av ceremoni och firande ni planerar och var ni planerar att övernatta. 

Tänk också på att inte alla platser erbjuder boende, så i vissa fall måste du boka din bröllopslokal och övernattning separat.

Detta innebär också att du måste ta reda på hur du ska transportera dina gäster till och från platsen (om du behöver hjälp med detta är du välkommen att höra av dig till mig!)

Bröllopsplatser i Stockholms skärgård

Oavsett vilken typ av Stockholmsbröllop du drömmer om kommer du garanterat att hitta den perfekta platsen. Här är några av mina favoritbröllopslokaler och platser i Stockholms skärgård:

En avslappnad lunchkryssning ger dina gäster möjlighet att umgås med familj och vänner.

Hyr en båt!

Detta är ett mycket populärt val bland de bröllopspar som jag har fotograferat! Genom att hyra en båt kan ni gifta er i hjärtat av skärgården, med all dess skönhet till full beskådan. 

Vattnet har alltid ett magiskt ljus, särskilt under solnedgången, och båtens rutt längs vattnet ger ett verkligt episkt landskap och en fantastisk bakgrund för oförglömliga bröllopsfotografier i Stockholm.

Här är några av dina alternativ om du planerar att hyra en båt för ditt bröllop i Stockholm"

  • Håll hela ert bröllop - ceremoni, mottagning och middag - på båten.

  • Håll er vigselceremoni i Stockholms stadshus och fira sedan med en båtkryssning och middag ombord. Ni kan också njuta av några drinkar på båten medan den tar er till sjöss till en av Stockholms många fantastiska restauranger.

  • Upplev skärgårdens skönhet på en kryssning dagen före ceremonin och håll sedan ceremonin i Stadshuset, följt av middag på en fin restaurang.

Du har möjlighet att boka en stor eller liten båt, beroende på storleken på din bröllopsfest. Du kan få en uppfattning om hur de ser ut här.

Hyr en lyxjakt

Om du verkligen vill fira ditt bröllop i Stockholm med stil kan du överväga att boka en lyxyacht. Några av mina favoriter är Nordic Yacht Charter, Stockholm Charteroch Charm Charter

Alla dessa tre båtbolag är utmärkta och erbjuder i stort sett samma hisnande kryssningsrutt runt skärgården. Rutten startar i centrala Stockholm och beroende på bolag är den exakta startpunkten antingen intill det kungliga slottet eller den kungliga dramatiska teatern i Nybroviken.

Båten kryssar förbi alla de mest legendariska Stockholmsattraktionerna (inklusive Gröna Lund, det kungliga slottet och Grand Hôtel) innan den passerar Djurgården och Fjäderholmarna.

På båten kan du äta en avslappnad och intim lunch eller middag med fantastisk lokal mat och service i världsklass. Du kan också stanna på yachten över natten och njuta av en lugn frukost nästa morgon medan du blickar ut över havet!

Intima mindre sällskap bör definitivt överväga att hyra en lyxyacht.

Den gamla fyren

Den gamla fyren Pater Noster i ytterskärgården är den perfekta vigselplatsen för alla par med äventyrslust och kärlek till havet. Tänk att få gifta sig med hela det vidsträckta havet som en hisnande bakgrund. 

Den gamla fyrvaktarbostaden har renoverats och förvandlats till ett prisbelönt hotell som erbjuder oförglömligt boende och oförglömliga matställen.

Om du hellre vill bejaka din inre fiskare kan du också boka Stockholms fyr i september och fiska hummer!

Om du planerar ett bröllop vid Stockholms fyr är det bara att höra av dig så kommer jag med glädje att fånga din speciella dag. Resultaten är alltid fantastiska!

Hyr en hel ö!

Om du är ute efter lyx på ditt bröllop i Stockholms skärgård kan du överväga att hyra en hel ö bara för dig själv och dina gäster.

För par som överväger detta alternativ rekommenderar jag alltid Dalarö Skans Ö. Det är en verkligt vacker plats och ert bröllop där kommer att bli helt oförglömligt.

Artipelago: Perfekt för konst- och designälskare

Alla som är intresserade av konst, arkitektur eller design bör absolut överväga att ha sitt bröllop i Stockholms skärgård bröllop på Artipelago

Detta är både ett konstmuseum, en naturpark och ett arkitektoniskt underverk - en helt oförglömlig plats med fantastiska utställningar av modern konst både inomhus och utomhus.

Artipelago ligger 40 minuters bilresa från Stockholm, men du kan också ta dig dit med båt, buss eller till och med helikopter!

Spotting av stor båt. I bakgrunden ett kryssningsfartyg på väg till Finland.

Glamping: Det perfekta alternativet för det äventyrliga paret

Om du verkligen vill komma in i hjärtat av den svenska vildmarken och uppleva allt som Stockholms skärgård har att erbjuda, bör du definitivt överväga att hålla ditt bröllop i Stockholm på en glampingplats.

Du kan njuta av lyxiga bekvämligheter och fantastisk mat och dryck samtidigt som du känner att du har lämnat resten av civilisationen bakom dig.

En av mina favoritplatser för glamping är Svartsö Krogsom du når genom att ta en 1,5 timmars båttur från strax utanför Grand Hotel.

Gå på upptäcktsfärd!

En av de bästa sakerna med att gifta sig i Stockholms skärgård är att det egentligen bara är fantasin som sätter gränser. 

I Sverige har vi något som kallas "Allemansrätten", eller "rätten till allmän tillgång". Denna policy ger alla friheten att ströva omkring och utforska allmän mark var de vill i hela landet. Det innebär att du faktiskt kan gifta dig nästan var som helst i hela Stockholms skärgård utan att behöva oroa dig för tillstånd eller avgifter. 

Om du hittar en plats som tilltalar dig - oavsett om det är en klippa, skog eller strand - behöver du bara ta med en vigselförrättare så kan ni gifta er på plats! Det är värt att notera att allemansrätten innebär att du har ansvar för att inte lämna några spår efter dig (städa upp efter dig, stänga grindar efter dig på allmän mark, inte plocka något som är skyddat enligt lag osv). 

Stockholms skärgård väntar på ...

Om du planerar ett bröllop i Stockholms skärgård och letar efter en bröllopsfotograf i Stockholm som känner till hela staden utan och innan, så låt oss ta ett snack! Jag skulle älska att höra vad ni planerar och börja arbeta med er för att skapa ert drömbröllop i Stockholms skärgård. 

Hör av er när som helst så kan vi få igång den här showen!

I Vaxholm är det lätt att promenera mellan kyrkan och de flesta arenor.

Föregående
Föregående

En guide till svenska bröllopstraditioner

Nästa
Nästa

Den ultimata guiden till att gifta sig i Stockholm