Gifta sig i Sverige som utlänning? Här är vad du bör tänka på

Fantastisk utsikt från Kung Oscars terrass, Oscarsterassen, på Skansen, världens äldsta friluftsmuseum. I bakgrunden Vasamuseet och Nordiska museet.

Att gifta sig i Sverige som utlänning kan vara ett spännande och oförglömligt äventyr! Kombinationen av landets naturliga skönhet, rika historiska tradition och ultramoderna arkitektur innebär att gifta sig i Sverige erbjuder en unik upplevelse för alla par, oavsett vilken typ av bröllop du letar efter. Dessutom är det otroligt rent och säkert så att du kan slappna av och njuta fullt ut av din upplevelse och ta del av allt som Sverige har att erbjuda. 

Men om ni är ett par från utlandet som planerar att gifta er i Sverige är det viktigt att veta hur man gifter sig i Sverige för att säkerställa att ni följer alla landets lagar och regler för äktenskap.

Den goda nyheten är att även om pappersarbete och logistik aldrig är roligt att ta itu med, är kraven för att gifta sig i Sverige snabba och enkla att ta hand om. Med bara lite omsorg och tålamod kan du ta hand om alla tråkiga byråkratiska saker snabbt och smärtfritt så att du kan börja fokusera på allt det roliga och spännande med att planera ditt bröllop i Sverige.

Om du ska gifta dig i Sverige som utlänning behöver du bara använda den här praktiska guiden och innan du vet ordet av är du redo för ditt svenska drömbröllop. Så här gifter du dig i Sverige som utlänning!

Kan en utlänning gifta sig i Sverige?

Ja! Sverige välkomnar par från hela världen, och de olika typerna av äktenskap i Sverige begränsas endast av din fantasi. Men om du reser till Sverige för att gifta dig från ett annat land finns det några äktenskapslagar i Sverige som du måste ha i åtanke innan din stora dag.

Amerikansk-ungerskt bröllopspar som gifte sig i Stockholms stadshus. Jag älskade det här bröllopet!

Vad krävs för att gifta sig i Sverige som utlänning?

Lyckligtvis är de typer av dokument som du behöver för att gifta dig i Sverige som utlänning inte alltför annorlunda än att gifta sig i nästan alla andra länder. Med rätt planering kan det vara en ganska strömlinjeformad och okomplicerad process att samla de dokument du behöver. 

För att kunna gifta dig i Sverige måste du uppfylla följande krav:

Födelseattest:

Detta är nödvändigt för att bekräfta att du är över 18 år, den lägsta lagliga äktenskapsåldern i Sverige.

Giltigt pass:

Giltig, statligt utfärdad legitimation är nödvändig för att resa i alla främmande länder, och Sverige är inget undantag! Se till att ditt pass är uppdaterat och förnya det om det snart går ut.

Ett dokument som bekräftar att du inte redan är gift:

Tyvärr för alla som försöker samla flera dussin makar / fruar kräver Sverige att utlänningar som planerar att gifta sig i landet presenterar ett dokument som bekräftar att de inte redan är gifta. Många länder har ett nationellt äktenskapsregister och kan förse utlänningar som planerar att gifta sig i Sverige med ett officiellt uttalande som intygar deras ogifta status.

Det är viktigt att notera att om du kommer från USA och planerar att gifta dig i Sverige som utlänning, bör du komma ihåg att USA inte har något nationellt vigselregister. I vissa amerikanska delstater och län kan regeringen utfärda något som kallas "Record Of No Record", ett officiellt dokument som anger att du för närvarande är ogift. Du kan undersöka om du kan få en Record Of No Record genom att kontakta ditt lokala County Clerk's Office.

Men om du är en amerikansk medborgare som planerar att gifta dig i Sverige som utlänning och du befinner dig i svårigheter med att få en Record Of No Record, finns det ingen anledning att oroa sig!

Den svenska regeringen är medveten om att det ibland är svårt för amerikanska medborgare att få dessa handlingar, och om du kontaktar de svenska skattemyndigheterna (som är mindre skrämmande än de låter!) och förklarar att du inte har kunnat få ett officiellt dokument som bekräftar din ogifta status, kommer de sannolikt att avstå från detta krav.

Ett svenskt äktenskapsbevis:

När det gäller hur man gifter sig i Sverige är ett av de viktigaste kraven ett svenskt äktenskapsintyg. Hur ser ett svenskt äktenskapsintyg ut? Det skiljer sig lite från ett äktenskapsintyg i de flesta andra länder. Ett svenskt äktenskapsbevis är en mycket speciell typ av handling som kallas "Certificate Of No Impediment", eller på svenska "Hindersprövning". Detta dokument intygar att det inte finns några rättsliga omständigheter som hindrar dig från att gifta dig i Sverige som utlänning.

Ett svenskt äktenskapsintyg kan erhållas genom att kontakta dina goda vänner på Skatteverket (återigen, låt inte deras officiellt klingande titel skrämma dig - processen är enklare än det låter!) Du kan kontakta dem via e-post på vigsel@stockholm.se eller via telefon på +46 (0)8-508 29 330 (och oroa dig inte, deras engelska är mycket bra!).

När du har skickat in de nödvändiga handlingarna, t.ex. din födelseattest och bevis på att du inte redan är gift, skickar Skatteverket dig din officiella Hindersprövning, som intygar att du är lagligt berättigad att gifta dig i Sverige som utlänning!

Ordna en borgerlig ceremoni:

För att ett äktenskap ska vara giltigt i Sverige måste det vara borgerligt. Dessa kan äga rum på Skatteverkets lokala kontor i den del av landet där du planerar att gifta dig. Om ni planerar ett bröllop i Stockholm rekommenderar jag varmt att ni har er borgerlig vigsel i Stockholms stadshus.

Som jag nämner i min ultimata guide till att gifta sig i Stockholmär Stadshuset en av de coolaste platserna i hela staden, och är mycket mer spännande och romantiskt än vad termen "stadshus" kanske antyder. Du kan fortfarande ha en religiös vigselceremoni, eller någon annan personlig vigselceremoni, efter att den borgerliga vigseln har ägt rum, men i Sverige är denna del nödvändig för att bröllopet ska erkännas juridiskt.

Stockholms stadshus från vattnet. Ceremonin äger rum i det höga tornet.

Var är de bästa platserna för utlänningar att gifta sig i Sverige?

Det beror helt på vilken typ av bröllop du planerar! För naturälskare med äventyrslust är svenska Lappland, som ligger strax ovanför polcirkeln, välkänt för sina vidsträckta, snöklädda landskap, hisnande berg och oförglömliga vyer av norrsken.

Om du vill gifta dig i hjärtat av en modern stad rekommenderar jag definitivt att du överväger ett bröllop i Stockholm. Stockholm erbjuder verkligen det bästa av allt som Sverige har att erbjuda, från underbara naturlandskap till historiska byggnader och ultramodern arkitektur.

Kolla in min ultimata guide till att gifta sig i Stockholm för mer information om denna fantastiska stad. Oavsett vilken typ av bröllop du drömmer om så har Stockholm garanterat det du letar efter.

Börja planera ditt bröllop i Sverige redan idag!

Om du planerar att resa till Sverige för ditt bröllop och letar efter en bröllopsfotograf i Stockholm eller någon annan region i detta fantastiska land, så låt oss prata!

Hör av er när som helst så kan vi tillsammans se till att allt tråkigt pappersarbete tas om hand så snart som möjligt så att vi kan börja arbeta med de roliga sakerna: Planera ert svenska drömbröllop.

par som kysser varandra bakom lila blommor

September kärlek i Rosendals Terass, Djurgården.

Nästa
Nästa

En guide till svenska bröllopstraditioner