En guide till svenska bröllopstraditioner

Bröllopsfest utomhus i Örebro, Sverige.

En av de bästa delarna med att vara bröllopsfotograf i Sverige är att få bevittna alla de fantastiska svenska bröllopstraditionerna som gör bröllop här så unika, livfulla och roliga. 

Dessa traditioner är rotade i Sveriges rika och livfulla historia, och vissa av dem går flera århundraden tillbaka i tiden. De är ett vackert sätt för ett svenskt brudpar att hedra sitt arv och knyta an till sin kultur på sin bröllopsdag.

Om du någonsin har undrat vad som händer på ett svenskt bröllop så har jag koll på det! Här är några av de vackraste, mest meningsfulla och roligaste svenska bröllopstraditionerna.

Hur är ett svenskt bröllop?

Det korta svaret är att det är väldigt roligt! Ett traditionellt svenskt bröllop kan se ut på många olika sätt, men det finns några sedvänjor som vanligtvis följs. 

En intim kyrklig ceremoni

För det första kan ett fantastiskt bröllop äga rum var som helst som har en speciell betydelse för paret, men historiskt sett äger de mest traditionella svenska bröllopen rum i en kyrka dekorerad med färska löv och sommarblommor. 

Svenska kyrkor brukar vara mycket gamla - jag talar om medeltiden, cirka 900-1200 - och vissa av dem används fortfarande! Svenskarna började gifta sig i en kyrka, framför ett altare, omkring 1400-1500, så denna tradition har funnits länge. Fakta 1: Vi har cirka 3 400 kyrkor - och 2 995 av dem är skyddade enligt kulturmiljölagen.

Det som gör traditionella svenska kyrkobröllop unika är att brudparet verkligen är stjärnorna i showen - en bröllopsfest med ett team av tärnor och marskalkar, till exempel, är vanligtvis frånvarande.

träkyrka i svenska lappland belägen i ett vinterlandskap med blå och rosa himmel.

Hietaniemi kyrka i svenska Lappland daterad 1745 med januariljus.

Ett äktenskap mellan jämlikar

En annan sak som utmärker traditionella svenska bröllop är hur brudparet går in i kyrkan. 

Enligt svenska bröllopsseder går paret vanligtvis in i kyrkan tillsammans och går nerför altargången sida vid sida. Detta är en symbol för att paret ingår äktenskapet som jämlika partners, av egen fri vilja. 

Kyrkan tillåter också präster att viga samkönade par i könsneutrala kyrkliga ceremonier, inklusive användningen av termen äktenskap.

Traditionellt möter modernt

Par som är ute efter en bröllopsceremoni som är lite mer avslappnad men ändå genomsyrad av traditioner bör definitivt överväga att gifta sig på Skansen i Stockholm. Skansen är ett friluftsmuseum som öppnades 1891 och är en av de mest traditionella vigselplatserna i Sverige. 

Under året kan paren gifta sig på Skansens fantastiska mark under ett av de vackra blomstertaken. I juni erbjuder Skansen till och med drop-in-vigslar, där hundratals par kan dyka upp spontant och gifta sig på plats utan den pompa och ståt som en kyrklig ceremoni innebär - nästan helt utan kostnad!

Sedan 2009 har Sverige en könsneutral äktenskapslagstiftning. Som utländsk medborgare utan hemvist i Sverige kan du också gifta dig i Sverige. Ref: RFSL

Hur stort är ett traditionellt svenskt bröllop?

Enligt färsk statistik från 2023 har ett traditionellt svenskt bröllop i genomsnitt cirka 50 gäster. I genomsnitt kostar ett bröllop av denna storlek ca 77 000 sek (ca 6 500 € eller 7 000 USD). I huvudstaden Stockholm och närliggande områden tenderar bröllop att vara dyrare och ha fler gäster.

Fakta 2: Under vikingatiden ansågs ett bröllop som var kortare än tre dagar vara paltry - en sorglig och fattig fest!

När äger traditionella svenska bröllop rum?

De flesta svenska bröllop äger rum under sommarmånaderna, mellan maj och augusti. Högsäsong för vinterbröllop i Lappland är december till mars.

Vad har svenska brudar på sig?

I enlighet med svenska äktenskapstraditioner bär bruden vanligtvis en vit klänning och en blommig krona, ofta gjord av myrtenblad, en symbol för oskuld. 

Ibland kan du se en brud som bär en svensk traditionell brudklänning, som vanligtvis är flerfärgad. Bröllopsgäster kan också bära en folklig klänning till bröllopet! Dessa vackra klänningar ser olika ut beroende på var i Sverige du kommer ifrån.

Även om dessa vackra folkliga klänningar är genomsyrade av traditioner, har en vit klänning i modern tid (sedan 1920-talet) tenderat att bli normen, även på traditionella svenska bröllop. Innan dess var det vanligt att "vanliga" brudar bar något med färg och endast kungligheter i Europa bar silver eller vitt! (Roligt Fakta #3: På Nordiska Nordiska museetkan du faktiskt se hur kläderna såg ut).

En kvinna i vit brudklänning och blommig krona skrattar medan hon hålls av en man i blå kostym, människor passerar dem med leenden.

Modernt par med en hint av traditioner.

Svenska traditioner för förlovningsringar

Ett traditionellt svenskt bröllop sätter sin egen lilla prägel på den typiska traditionen med förlovningsringar. I många andra kulturer är det bara den blivande bruden som får en förlovningsring, men vid ett traditionellt svenskt bröllop utbyter både bruden och brudgummen förlovningsringar. 

Medan en förlovningsring i många kulturer vanligtvis är utformad för att vara prålig och utsmyckad, ofta med en iögonfallande sten, är en traditionell svensk förlovningsring vanligtvis bara ett enkelt band av guld.

En mer detaljerad ring reserveras för bröllopsdagen. Under vigselceremonin byter paren traditionella svenska vigselringar som vanligtvis är mer utsmyckade och ofta dekorerade med ädelstenar som diamanter.

Vad händer på en traditionell svensk bröllopsfest?

Bröllopsfesten och festmiddagen är platsen där några av de vildaste och mest glädjefyllda svenska bröllopstraditionerna och sederna äger rum. 

En traditionell svensk bröllopsfest varar ofta hela natten! Till skillnad från i USA, där brudparet elegant lämnar festen innan alla gäster har gått, stannar brudparet vid en svensk bröllopsceremoni kvar och dansar hela natten med sina gäster från början till slut. 

Som svensk bröllopsfotograf är detta en av mina favorittraditioner på svenska bröllop, eftersom mer tid till fest innebär fler otroliga ögonblick att fotografera!

Låt det bli skålar!

När du går på ett traditionellt svenskt bröllop ska du vara beredd på att höra många skålar! Medan ett amerikanskt bröllop kanske begränsar sig till brudparets föräldrar, med kanske ett kort ord eller två från best man eller hedersbrudtärna, uppmuntrar svenska bröllopstraditioner till skålar från många olika gäster - ofta mellan 10 och 20, och ibland ännu fler! 

Det första talet är vanligtvis en "brudskål", som brukar hållas av brudens far för att hedra det nygifta paret. Det är en traditionell svensk bröllopsvälsignelse som är tänkt att önska paret lycka till i deras framtida liv tillsammans, och när det är över höjer alla gäster sina glas och ropar: "Skål för bruden och brudgummen!" 

Det traditionella brudtalet är vanligtvis det första talet på bröllopet, men när det är över vet paret vanligtvis inte i förväg vem som kommer att hålla resten av talen - allt kommer som en överraskning på bröllopsdagen.

Med så många skålar på agendan behöver bröllopet någon som kan hålla allt organiserat och samordnat för att se till att allt går smidigt. Denna person är vanligtvis en av parets vänner, som fungerar som toastmaster för kvällen och ser till att allt går smidigt. 

Ofta får en toastmaster inte bara samordna skålarna utan också se till att hela bröllopet löper smidigt - från att organisera gruppfoton (tillsammans med fotografen) till att kalla gästerna till middag och introducera parets första dans. 

Det är ett stort jobb, men vanligtvis kan bröllopsfotografen (hej, det är jag!) ge stöd för att se till att toastmastern har allt de behöver för att organisera det perfekta bröllopet.

Personligen älskar jag skålarna eftersom de kan vara väldigt känslosamma men också roliga.

En kväll med spel

När du deltar i ett traditionellt svenskt bröllop, var beredd på att spela en massa spel! Det finns massor av klassiska svenska bröllopslekar, men en ständig favorit är "Bröllopsskoleken". 

Tänk på detta som en NSFW ("not safe for work") version av dejtingspelet: Bruden och brudgummen står rygg mot rygg, var och en med en av sina egna skor och en sko som tillhör deras partner. Toastmastern kommer sedan att ställa frågor om paret, som börjar med de relativt tama - "Vem av er är mest äventyrlig?" eller "Vem av er är mest organiserad?" - och blir gradvis mer personliga (och oanständiga!) allteftersom spelet fortskrider. 

Paret lyfter antingen sin egen sko eller sin partners sko för att visa sitt svar på varje fråga. Ibland är de helt överens, och ibland är deras svar helt olika! Resultatet är hysteriskt roligt, snuskigt och extremt roligt!

Spelet om skorna.

Värm upp din sångröst

Sånger är en viktig del av en traditionell svensk bröllopsmiddag. Det kan vara allt från dryckesvisor till populärmusik och gamla universitetssånger - om paret har gått på ett av de äldre svenska universiteten med traditioner och massor av gamla dryckesvisor kan du förvänta dig en hel del sång. 

Tro inte heller att du kan komma undan med att bara luta dig tillbaka och lyssna på folk som sjunger för dig! Det här är riktiga sing-a-longs, och deltagande förväntas. Om du inte kan orden behöver du inte oroa dig! Det finns vanligtvis en liten bok med sångerna som tillhandahålls av toastmastern. När sången börjar på ett svenskt bröllop uppmuntras alla att sjunga med!

Massor av kyssar för alla

En av de mest unika och överraskande svenska bröllopstraditionerna för personer som deltar i sitt första svenska bröllop är den svenska kysstraditionen. Enkelt uttryckt, om du någon gång under bröllopsmiddagen ser gäster gå fram till bruden eller brudgummen och ge dem en kyss, bli inte orolig. Detta är en del av planen!

Under hela middagen förväntas paret hålla ihop från början till slutet av festligheterna. Detta innebär att om en av parterna måste lämna rummet tillfälligt någon gång under kvällen, kan någon märka det och börja knacka på sitt glas som en signal till resten av gästerna att bruden/brudgummen har lämnats ensam. 

Som svar på denna signal reser sig alla kvinnor i rummet upp, springer till brudgummen och ställer sig på rad för att ge honom en kyss (oroa dig inte, det är oftast bara en kyss på kinden).

Samma sak händer om brudgummen någonsin lämnar brudens sida. Alla män i rummet kommer snabbt att bilda en linje för att kyssa bruden. Denna tradition är så rolig och skapar några av de roligaste och mest minnesvärda ögonblicken under hela bröllopet!

En man klädd i en smal vit skjorta kysser en annan man som sitter ner

Traditionen är en lätt kyss på kinden. Den här gången överraskade en vän brudgummen med något annat.

Svensk tradition för bröllopstårta

Bröllopstårtan kan vara ett polariserande ämne! Ett vanligt klagomål som jag hör är att bröllopstårtor kan se vackra ut men i slutändan är de också ganska tråkiga - intetsägande, monotona saker som knappt förtjänar att kallas tårta. Svenska bröllopstårtor trotsar helt denna stereotyp! 

Morfadern till alla svenska bröllopstårtor är krokan, och "tråkig" är det sista ord du någonsin skulle kunna använda för att beskriva den. Dessa våningar av mandelkakor bakade på mandelmjöl och dekorerade med marsipanrosor ser fantastiska ut och smakar ännu bättre. Mandelkakorna staplas på varandra, ibland i ringar och ibland i otroligt intrikata mönster. De olika mandelkakorna är vanligtvis sammanfogade med karamell och fyllda med grädde, choklad eller sylt. 

Tänk dig en gotisk katedral gjord av den godaste kakan du någonsin ätit, så börjar du förstå!

När det gäller traditionella svenska bröllopstårtor är krokan en riktig institution. Faktum är att när den svenska kungen Carl XVI Gustaf gifte sig 1976 fanns det bara en typ av bröllopstårta som var värd att serveras vid firandet - en traditionell svensk krokan!

Men ärligt talat har jag inte sett den på evigheter.

Vad är den traditionella svenska bröllopspresenten?

Det finns inte så många regler för vilka gåvor man ska ta med sig till ett svenskt bröllop. Det är vanligt att man ger pengar till parets smekmånadsresa eller något annat personligt. Och om du är osäker brukar paret ange vad de föredrar i bröllopsinbjudan!

En (gammal) traditionell vidskepelse är att bruden på morgonen för ett svenskt bröllop skulle få ett guldmynt av sin mor (placerat i hennes högra sko) och ett silvermynt av sin far (placerat i hennes vänstra sko) som hon skulle bära under hela bröllopsdagen. Detta var en vidskeplig lyckotro för att säkerställa att deras dotter aldrig skulle bli utan pengar i sitt gifta liv.

Låt festen börja!

Om du planerar ett eget bröllop i Sverige, så låt oss komma i kontakt! Jag ser fram emot att träffa dig och börja planera ditt svenska drömbröllop, fyllt med många vackra traditioner och några nya spännande upplevelser. Hör av dig när som helst så kan vi sätta igång festen!

Kvinnor som dansar och deras hår flyger upp

Dansa hela natten lång? Ja tack!

Föregående
Föregående

Gifta sig i Sverige som utlänning? Här är vad du bör tänka på

Nästa
Nästa

Så planerar du ditt drömbröllop i Stockholms skärgård